Атлантида

Планетата Земя е едно странно място, тъкмо си помислиш, че го познаваш и то (Земята) те изненада с нещо ново. Ходейки пеш, обикаляйки непознати места дори с кола и самолет ако искате. Това не би означавало че очите ви ще обхванат всичко. Знаете има приказка „Докато не видя нещо с очите си няма как да повярвам в него.” Оказва се че човекът като човек или по специално неговото око нямат „функцията” да виждат всичко което е пред тях. По – скоро човешкото око не обхваща значимостта на даден обект.

Астронавти от НАСА са направили снимки от Космоса на непознато място за човека, което носи името Окото на Африка. Странното не е това, че е възможно да бъде видяно само от Космоса, а колко е предубеден човекът смятайки, че е опознал земята по – която ходи. Ако обърнем внимание обаче на снимката няма как да не ни направи впечатление че тя поразително прилича на описанието, което Платон дава в своята творба Диалози на Атлантида. Концентричните кръгове, планинският масив от горната страна на снимката, а дори и следите от речните легла отговарят на описанието за райското кътче съществувало някога.

Локацията на тази структура, най – вероятно от природно явление, е в Мавритания, като първоначално е смятана за кратер. Може да бъде видяна и през Google Maps (координати те са 21.124217, -11.395569).

Richat Stucture 03

Доказването на хипотеза, че именно в тази част и място от Земята се е намирала митичната Атлантида е трудно за доказване. Основна причина за това е може би схващането, че Платон е написал история за Атлантида, описвайки единствено модел на управление от философска гледна точка. Все пак знаем митът за Атлантида колко силно е разпространен. Цели „стада” научни и псевдо изследователи търсят и премерват сантиметър по сантиметър Земята в намирането и доказването на митът. Вярвайки на думите на Платон и неговото описание на Атлантида.

Все пак ново видео на YouTube канала на Bright Insight предполага, уповавайки се на работата на Джордж Александър и Наталис Росен от документалният филм Visiting Atlantis. В едно клипче около 20 мин., което е достатъчно точно и изчистено Bright Insight подкрепя хипотезата именно, че Окото на Африка е мястото където е бил митичният град Атлантида.

2540076170001_5831428856001_5831427645001-vs

Ето и няколко интересни факта. Структурата Ришат или Окото на Африка(Сахара) се намира на Северозападния бряг на Африка. Съставена е от концентрични кръгове повдигнати така да се каже от земята, заобиколени от планински масив от север и море от южна страна. В момента южната страна всъщност е Сахара, но има проучвания за нивото на океана т.е. трансгресията и регресията на водните басейни в района, които твърдят че някъде назад във времето там е имало вода.

Размера който Платон дава на Атлантида е почти идентичен с този на Окото на Сахара, който и дава 127 стадия за диаметър. Според Dictionary.com един стадий е равен на 607 feet. Според видеото YouTube канала 127 стадия са равни на 77089 feet или 23,49 км. Измерванията направени дори през Google Earth са именно в този диапазон също. Обкръжаващата среда също отговаря на описанието също доста точно. Платон описва че от север Атлантида е обградена от планини с множество водопади, което ако дори само да се вгледате в снимките си личат изсъхналите легла на множество реки и водопади.

Остава само да бъдат направени археологически разкопки на местността, които да верифицират, иначе хубавата хипотеза.

Знаейки отношението на властите към древните артефакти и тяхното интерпретиране едва ли ще имаме позитивен резултат. Не защото е трудно да се докаже, а защото модерната историография и наука по скоро се опитват да неглижират човешкото минало пренебрегвайки фактите в името на това, че именно нашата цивилизация е НАЙ – РАЗВИТА.

Ще имам личната мисия да ви запознавам с факти и артефакти от човешката история и минало, които са ако не друго то доста странни.

Не забравяй да мислиш!

Нека мисълта бъде с Теб!