Синдром на болното общество

Вероятно е добра идея, от време на време да се прави равносметка в какво състояние е нашето общество. Като под това имам в предвид дали ние като българи и общество имаме някакво “заболяване”, по същият начин по – които всеки един от нас ходи при личният си лекар на контролен медицински преглед.getty_649699796_348644

Когато имаме определени симптоми обикновено означава, че нещо се случва с нас и нашият организъм. От там синдром т.е. група от симптоми, типични за конкретно заболяване. По този същият начин можем да говорим за “синдром на болното общество”. Определим ли сами за себе си множество проблеми, които се появяват спорадично или едновременно, всъщност можем да говорим за някакъв проблем в обществото.

Когато човек е болен, той отива на лекар и взима лекарство с което да “пребори” заболяването. При обществото проблемът и неговото решение е по – сложен, защото трудно може да се определи какъв точно е коренът на заболяването, а от там и неговото лечение. Всъщност най – трудното е да се намери някакъв консенсус. Едно е да убедиш идивид, съвсем друго е цяло общество.

Позволете ми да направя малък експеримент. Ще изброя симптоми на човек с проблем. Изброявайки ги, сами за себе си ги съпоставете с хората, “обществото” през вашите очи. В края ще кажа симптомите на какво заболяване отговарят. В заключение без да обременявам някого с мнението си ще спомена и причините, които според мен са в корена на едно заболяло общество, така да се каже основният проблем. Преди всичко, според мен би трябвало само и единствено да се замислим.

Манипулативни

Дават усещането за доверчивост, когато искат да постигнат нещо. Но нищо не е истинско с тях, разбира се те са толкова изкусни в това си занимание, че повечето хора не разбират дори, че биват „играни“ през цялото време.

Импулсивни

Животът отстрани може да изглежда подреден, но всъщност те имат проблем с импулсността си.

Егоцентрични

Те са екстремно егоцентрични. Имат проблем с различната гледна точка на хората покрай тях, откъдето идва и отсъствието на Емпатия. Всичко трябва да е така както те искат, защото техният начин на мислене и държане е превъзхождащ над този на другите.

Лъжат

Лъжат защото намират наслада в това, някой да се хваща на лъжите им или гали самочутвието им в желанието за контрол.

Агресивни

Голямата част от тях имат тенденция към агресивност. Като и не им трябва специфична причина.

Към тези симптоми могат да бъдат добавени също така и Арогантни, Развален Морален Компас и други разбира се. Това са симптоми често срещани при хора с личностно разтройство или т.нар. психопатия. Аз лично не мога да кажа дали обществото ни е такова. Истинският въпрос лично за мен е, дали имаме като общество някои от тези симптоми!? Гледайки нашата представителна извадка т.е. „Парламент, политици“, ме е срам от отговора.

Вижте, това би трябвало да е цветът на Нацията, би трябвало това да е най – доброто с което разполагаме. Ако това е вярно, в какво общество живеем!?Спящо, може би въобще нямаме общество!?

man-holding-money2_0

Business Man Displaying a Spread of Cash

Какво би било лечението на „Синдром на болното общество“ обаче? Корените на заболяването според мен се крият в религията и разваленият морален компас. Като това не се отнася само за българското общество, а дори погледнато в по глобален мащаб.

Докато парите са „Богът“ на нашето време, а религиозните учители са с мотото: „Не гледай какво правя, а само какво говоря“. Ще имаме проблем, ще имаме сериозен проблем. Мнението ми е, че проблемът няма да е толкова в настоящето, доколкото в близко бъдеще, когато децата, които твърдим, че обичаме, ще се пресрещнат с грубата реалност. Отсъствието на каквото и да е общество, на какъвто и да е морал, с отсъствието на дом и родина!

 

Намерено в Кошчето, захвърлено и изоставено!

 

Мисълта е благодетел!

Започни да мислиш!

Нека мисълта бъде с теб!Categories: Бог и Човекът, България

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: