За една Контра

Ако искаме да “построим” бъдеще, такова каквото всички си мечтаем е важно да знаем какъв модел следваме и на кого подражаваме. Вярно е, че се намираме в положение на държава без Суверенитет, но това не означава, че политиките които ще предприемаме като нация няма да окажат влияние на нашето общество, а дори и на световната общност дори.

Не е от значение колко сме големи, единственото което има значение колко големи са мечтите, целите и политиките ни.

През 1986 година е взето решение от Световният Съд по отношение на дело между Република Никарагуа и САЩ. Световният Съд отсъжда в полза на Никарагуа в което Щатите са обвинени и осъдени в нарушение на международните закони подпомагайки Контрите срещу правителството на Никарагуа.

735494-soldier

САЩ блокира налагането на присъдата от страна на Съвета за Сигурност на ООН, от там предотвратява и получаването на репарации за Никарагуа на стойност десетки милиарди долара.

В своята присъда Международният Съд намира САЩ в “ нарушение на своите задължения по отношение не използването на сила срещу друга Държава”, “да не се намесва във вътрешните и работи” , “ да не нарушава Суверенитетът и” , както и “ нарушение на задълженията си според Article XIX (Статия/решение – 19) от договора за приятелство, подписан в Манагуа между двете страни през 21.01.1956г,”.

В обобщение Световният Съд обвинява САЩ индиректно в “международен тероризъм”, нарушавайки човешките права.

Това, което е интересни лично за мен е обвинителният акт от страна на Никарагуа.

Подточка (а)

САЩ, набира, обучава, въоръжава, финансира, подкрепя и като цяло подпомага военни и паравоенни срещу Никарагуа.

Подточка (б)

Това, че САЩ нарушава международните договори (отношения).

Какво бъдеще се надяваме да “построим” е въпросът, следвайки подобен пример!? Искаме мир и спокойствие, високи заплати!? Реалността може да бъде по болезнена от колкото се надяваме в крайна сметка. Да не се окаже, че отидохме в Афганистан и Ирак само за да бъдем осъдени от историята като нашественици окупатори на чужда територия. Да не се окаже, че ние не сме хора, а човечета.

peace

Започни да мислиш!

Нека мисълта бъде с теб!