Капитализмът в една крушка

Знаете ли че!?

През далечната 1903 г. в пожарната станция на град Ливърмор, Калифорния е сложена електрическа крушка. Едва ли е голяма новина, обаче тя крушката, до ден днешен продължава да свети и към момента има над 1 милион часа работно време.

Юни месец 2001 е отбелязан 100 годишният Рожден ден на това „гениално” изобретение. През 2017 е отбелязан и празнувано 1000000 часа работно време на тази електрическа крушка.

light bulb

Това са сухите факти. Ако желаете сами да се убедите в достоверността на информацията може да посетите Фейсбук страницата Livermore Centennial Light Bulb.

Едва ли ще се намери човек, които да оспори, че ние сме консуматорско общество. Обсипвани от реклами на големи корпорации как конкретен продукт ще ни направи щастливи и едва ли не ще намерим мястото си в живота само ако използваме техният продукт, който е уникален сам по – себе.

Като общество ние сме зависими от тях. Зависими сме така както наркомана се нуждае от дневната си доза, зависим от човека снабдяващ го с мечтаният продукт.

Това което ме притеснява в цялата картинка е самата идея за това, кой в крайна сметка има полза от цялото това нещо? Аз, ние като консуматори или те корпорацията, предприятието. Някои биха казали, че ползата е двустранна, може и да са прави, но дори това не е удачният въпрос. Основният и най – важен според мен е, дали корпорацията, компанията ни предлага възможно най – добрата си стока, продукт!?

Може би ние с вас сме втора ръка хора, а може би само се възползват от нас? Как е възможно през 1903 г. да е направена електрическа крушка, която да надживее човек, а в момента всяка една да е с продължителност на живота около 1000 часа. Точно такава че да трябва да си купуваме електрически на всеки 42 дена!? Не е ли странно в каква реалност живеем!?

Какво би се получило ако следвам същата логика както с тази крушка относно всяко едно друго нещо произведено в модерният капитализъм? Нима ние не сме само и единствено работна ръка на втора ръка неща, нима не сме само и единствено консуматори?

 

Мисълта ражда Идеи!

Идеята е Вечна!

Нека мисълта бъде с Теб!

cropped-nines.pngCategories: История и факти

Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: