История на пропадането и “розовото” бъдеще!

Капитализмът или как душата губи стойността си

capitalearth

Ако следите какво съм писал през изминалото време, бихте знаели какво е отношението ми към реалността или поне бихте имали горчив вкус в устата поради моето лично виждане по темата. Не мога да кажа, че съм против една или друга политическа система, по скоро аз не вярвам в човекът, не толкова в системата. Защото каквото и да си говорим, ако човекът е добър то и животът му ще е такъв. Ако човекът е знаещ то и животът му ще е изпълнен със знание.

Въпреки обаче не “критичната” ми натура, аз наистина съм против капитализмът в чистият му вид. Затова ще дам няколко точки, който лично аз не харесвам в тази система на управление, защото аз не смятам демокрацията за лоша или пазарната икономика, докато мнението ми за „манната небесна”, никога не споменавана с лошо в масс медиите система, не мога да кажа същото.

Капитализмът е икономическа и политическа система в която индустрията, търговията и средствата за производство са контролирани от частни собственици в условията на пазарна икономика.

Неравенствоinequlity

Мантрата на Капиталистите е следната. „Всеки може да е богат, стига да работи здраво и усърдно”. Това е пълно словоблудство, защото капиталистът печели на гърбът на работникът, възползвайки се по всеки възможен начин от него. В крайна сметка капиталистът има нужда от работници, няма ли ги, неговият бизнес няма да работи.

Гладът

hunger

Не се заблуждавайте, именно системата е тази, която е в основата на гладът. Така наречените западно европейски общества страдат от излишък, излишък, който има цена!

Излишък с който могат да бъде преборен световният глад и недоимък. Уви нашият стремеж към повече ни прави слепи за нещастието на другите.

Антисоциален

В капиталистическата система желанието за печалба е изключително изявен за разлика от алтруизмът. Научени сме, че трябва преди всичко да се грижим за себе си и за семейството си, защото вярваме, че никой друг не би ни помогнал!hqdefault (1)

Опасен

danger

Колко вероятно ви се струва голяма корпорация да предложи на купувачите продукт, който всъщност няма положителен ефект за нашето здраве, но би донесъл голяма печалба заедно с растеж на всяко тримесечие. Капиталистът винаги гледа своята печалба на първо място. То няма друго всъщност в главата на един капиталист!

Недомократичен

capital

Бихте казали спорен въпрос!? Помислете, на работното си място имате ли право на глас?

Замърсяването

pollution

Ако вие се водите от мантрата, че всичко е пари, то бихте ли се изненадали, че някой би направил всичко в името на печалбата! Не би трябвало да е трудно да убедим хората, че не е добре да се самоунищожаваме, но ….!

Войните

УК йемен

Едва ли има съмнение в някой от вас, че войните в последните години се водят единствено и само в името на пазара, печалбата. Дори не си заслужава да описвам.

Диктатура

Avtoritarizm-2

Ако не сте разбрали да повторя, на работното място не съществува демокрация, а дори напротив там е еднолична диктатура!

Пропаганда

propaganda

Капитализмът е навсякъде, от билбордове, през телевизора до всеки един икономист или приятел, които бълва знание за обществото. Капиталът е най – извратеното, не хуманно политическо недоносче, което носим.

Вероятно ще намерите много причини да оборите едно такова виждане на нещата, обаче развитият капитал има постоянна нужда от развитие и нов пазар, именно защото той не търпи намаляване на печалбата, което води със себе си и всички извратени последствия със себе си. Вероятно се досещате и знаете, че ние обитаваме само една планета.

Засега, колкото и да не ви се вярва ресурсите и са ограничени, съответно в перспектива, просто не е възможно да няма големи промени. Не е възможно Капиталът и Капитализмът да не покажат „рогата си“. Може би смятате, че това не е така!? Може би очаквате едно розово бъдеще? То ще бъде такова само ако, носите розови очила и сте позитивни. Да си позитивен в среда в която цели страни биват изстребвани, докато се радваш на новата си дрешка е много християнско. Вероятно точно това се има и в предвид с библейските думи на Христос в Матей глава 22 стих 36-40:

36. Учителю, коя заповед е най-голяма в закона?
37. А Иисус му отговори: възлюби Господа, Бога твоего, с всичкото си сърце, и с всичката си душа, и с всичкия си разум:
38. тази е първа и най-голяма заповед;
39. а втора, подобна ней, е: възлюби ближния си като себе си;
40. на тия две заповеди се крепи целият закон и пророците.

препратка към библията

 

Мисълта ражда идеи!

Идеята е вечна!

Нека мисълта бъде с Теб!

cropped-nines.png