Протестите във Франция в очакване на Коледа

Искат Макрон, известен още като “президентът на богатите” да си замине.

Paris-protests-France-Emmanuel-Macron-reforms-paris-riots-pictures-935702

Тази сутрин реших да си направя “разходка” из Интернет сайтовете за да разгледам какво се случва в Париж и от какво са толкова недоволни хората във Франция, че все още продължават да “пречат на стабилността” в Европа.

Тези хора там не разбраха ли, че Демокрацията не е народовластие, а Суверена всъщност е закона!” – тежка ирония за тези които не са разбрали.

Първоначално всички си мислеха, че целият проблем е с вдигане цената на бензина и дизела, промяна която е планувана от президента Макрон за 2019 година, но уви оказва се, че това съвсем не е така. Според мен думите който споделя Jean-Marc Mourey за Le Monde са най – точни. “Те (Елитите) се притесняват за краят на света докато ние се притесняваме за края на месеца”.

Протестерите са от всички социални групи и възрасти, като един от тях е споделил пред The Guardian следното. “Аз съм готов да изкарам Коледа протестирайки на това кръстовище.”

За мен е удивително как тези хора копнеят да променят социалният си статус и положение и са готови да отстояват позицията си, докато очевидно “Държавата” се опитва да спре по всевъзможни начини и причини. Въпросът ми е, това Демокрация ли е? Вероятно е просто Капитализъм преоблечен със цветовете на Демокрацията. Една мечтана комбинация.

Пиша го най – вече поради разбирането на българина и неговото отношение към проблема, който според мен се състои в следното. Като не е задължително да се съгласявате, това е лично мнение.

В Капитализмът работникът, обикновения човек е в непрекъсната “война” с работодателя. Единият се стреми към достигане на нормален жизнен статус, докато вторият прави всичко в името на печалбата и нейното увеличаване във времето. Разбирате ли той (работодателя) ще направи всичко възможно, неговата печалба да расте, като това не включва увеличаване на вашата заплата, дори напротив, ако му е възможно да прокара закон, процедура за редуциране на вашата работна заплата, той (работодателя) би го направил на секундата. Така наречените “Елити” имат достъп до законодателната и правораздавателната “система” най – вече чрез т.нар Лобисти, което на практика си е една законна корупция в големи мащаби. В този смисъл колко важи вашият глас!? За това ги харесвам французите и им се чудя.

Ние къде сме за Коледа мамката му, вероятно ще ядем луканка пред камината. Вероятно няма и луканка да има в повечето домове, вероятно и тези които са си купили луканка, всъщност ще хапват нещо подобно, нещо приличащо на луканка.

Мисълта ражда идеи!

Идеята е вечна!

Нека мисълта бъде с Теб!

 

cropped-nines.png