Папата прошката и педофилите

Новина ли е всъщност новината за кардиналите и тяхното отстраняване

pope and pedophiles

Има една новина от последните дни, която не бива да изненадва никого. Това което обаче обикаля в мрежата за мен е учудващо, дали защото би трябвало да е Сензационно аз не знам.

Има заглавия то сорта на “Кардинали от кръга на папата – оплетени в секскандал!”, “Папата отстрани двама замесени в скандал кардинали от кръга на близките съветници.”, “Папа Франциск отстрани кардинали заради секс скандала.” и много други подобни.

Учудващото за мен е това, че едва ли не новината е нещо ново!? Дори ако прочетете статиите, единият от кардиналите, според 24 часа, Франциско Хавиер Ерасурис е отстранен защото е премълчал деянията на свещеник педофил в Чили!? Човек може да си помисли, че това е нещо, което се е случило веднъж и видиш ли папата сега е разбрал. Може да излезе, че това са единични случаи!? Уви скандалът е доста по – голям от двама кардинала и няколко свещеника, както и не е нещо ново. Ако има нещо ново, то е това, че виждаме някого наказан от по – горните слоеве на църквата, но определено този “скандал” не е от вчера, не е и от последните 10-т години.

Факти от пресата:

26.08.18 “ Папата моли за прошка заради секс посегателствата на свещеници над деца ” – mediapool.bg

17.08.17 “Папата поиска прошка от семействата на деца, самоубили се заради посегателства на свещеници” – 24 часа.bg

27.06.16 “Папата: Църквата трябва да се извини на хомосексуалистите” – Offnews

Това са само част от заглавията както можете да разберете само за последните няколко години, които може да се каже, че си противоречат.

Темата е доста голяма и ако трябва да сме обективни то би трябвало да се върнем чак от създаването на църквата.

Иска ми се само да споделя какво споделя по темата Wikipedia.com – “ Catholic Church sexual abuse cases

Случаи на злоупотреба над деца със сексуален характер от страна католически свещеници, монахини и членове на религиозни групи през 20 и 21 век са широко разпространени, което довежда до много обвинения, разследвания, обвинения както и до разкрития за десетилетни опити на църквата да прикрие. Злоупотребата включва момчета и момичета, някой от който са на по 3 години, но повечето са на възраст между 11 и 14 години. Случайте започват да получават изолирана публичност още от края на 1980 година. Достигайки до разследването на The Boston Globe през 2002 година, което по – късно бива заснето с филма Spotlight.

Трудно ми е да коментирам подобно отношение към проблемът. Предполагам е нормално да се поиска само прошка при положение, че самата религия предполага именно това. Поискай прошка и ще ти бъде простено, на мен ми звучи като не е важно какво правиш, важното е какво говориш. Знам само, че когато имате проблем е по – добре да направиш нещо, отколкото само да говориш и да си затваряш очите за проблемите, да прикриваш, да изопачаваш. Религията е начин на живот, а това означава да разбираш живота малко или много. В ежедневният живот е сигурно едно нещо, ако стоиш на едно място и говориш, няма да се случи нищо, абсолютно нищо!

kh-map-catholic-church-sex-abuse

Карта на обвинения за сексуално малтретиране от страна на католически свещеници и т.н. обърнете внимание, че има знак Плюс навсякъде т.е. това е само част.

Мисълта ражда идеи!

Идеята е вечна!

Нека мисълта бъде с Теб!

 

cropped-nines.png