“Данък Богатство” през 20-ти век в САЩ

Business Man Displaying a Spread of Cash

Празниците отминаха, нашите религиозни наклонности бяха отмити от постоянните снеговалежи, общо взето сега чакаме следващите празници за да се правим на праведни и правоверни религиозни хора за пред обществото.

Нека кажем, че това не е толкова важно!?

Днес в Тубата гледах клипче с Ричард Улф, за тези които не са запознати, това е професор, който е песимистичен към днешната капиталистическа система и открито проповядва Соц. идеи на Маркс!

Защо го споменавам, това клипче ме подсети за един документален филм на Оливър Стоун отпреди няколко години, ако не се лъжа в 10-т части Американската История. Някъде там, той предостави информация относно данъците в САЩ през 20-ти век. Та реших да направя едно допитване до Гугъл.

След усилено пет минутно търсене, т.е. беше трудоемко, намерих сайта на Bradford tax institute.

връзка към сайта

Аз не съм икономист, но реших да погледна и извадя чисти факти, вие сами си направете равносметката!?

Първа Световна Война

Федералният данък върху доходите скача от 16% на 67% през 1916 година, а на следващата на 77%.

Ако разбирам правилно, това е “Данък богатство” т.е. с това се облагат най – заможните от обществото. Това твърди и Оливър Стоун.

Голямата Депресия

Данъкът е 63% запазва някаква стойност от ПСВ.

Втора Световна Война

94% “Данък Богатство”, тук няма какво да се коментира, смятам че е излишно.

50-те, 60-те, 70-те

Стойността му не пада под 70%. Само да вметна това е така да се каже възхода на САЩ на световната сцена като икономическа сила. Дали големият процент данък допринася за това вие си преценете.

Към днешна дата

“Данък богатство” е 40.8%.

Ето и графика на периода

tax

Вероятно са незначителни факти. Защо го пиша!? През годините съм чувал хора по МАСС медиите говорят за това как данъкът трябва да се намали за да може бизнеса да се развива. Дали това наистина е така гледайки простите числа сами преценете.

Вметка

Преди месец или малко повече няколко щата ще субсидират Джеф Безос (най – богатият човек на планетата) с няколко милиарда за да построй заводи в техните щати, отваряйки няколко хиляди работни места. Ако не се лъжа около 2000 работни позиции.

 

Мисълта ражда идеи!

Идеята е вечна!

Нека мисълта бъде с Теб!

cropped-nines.png