Няколко банкови скандала

Business Man Displaying a Spread of Cash

Вярата в система, която е устроена да работи за единици вместо за цялото е глупава.

 

Може би сте в течение на новините от последните седмици, а може би не сте. На мен лично ми направи впечатление всеотдайността при отразяването на измамата “One coin” и лицето Ружа. Оказа се измама за няколко милиарда. Това което ми привлече вниманието обаче не е новината, за мен това не е новина. Все едно да кажеш, че в България както и по света има хора които се занимават със “сенчести” работи, сиреч мошеници, хора които изкарват пари на гърба на “нормалния” инвеститор.

Това което направи впечатление на мен лично е именно желанието да се представи един вид услуга (блокчейн технологията) като вредна – меко казано. Нека ви отговоря предварително, да имам вкарани пари в този вид система, технология или както там искате да го наречете, да наясно съм с това, че в крайна сметка може да се окаже една голяма измама. Лично за себе си преди около две години взех решение, въпреки това, да сложа едни пари там като моят начин против настоящата финансова система.

В този ред на мисли, мошеници има навсякъде в нашия живот, рискът да предприемеш нещо ще остане наличен без значение с какво ще искате да се занимавате, просто така е устроен светът към днешна дата. Настоящото писание е с цел да се покаже малка част от това какво е лицето на “Финансовата система”, а не отделният индивид, по специално банките и как всъщност оперират или за да бъда по конкретен незаконните им практики в които са били хванати и осъдени. Бихте си помислили за КТБ, съжалявам, там са намесени хора от цялата държавна администрация едни в сянка други на светло. Така или иначе случаят КТБ е просто един от многото примери доказващи състоянието на нашата мила Родина или по скоро отсъствието на “Държава”.

Статията има за цел само да покаже как “Финансовата система” е изградена от хора които искат единствено и само да се възползват от вас, а не както би трябвало да е, във ваша услуга.

Би трябвало да си отговорите на два въпроса. Този вид “система” в мой/обществен интерес ли е? Каква е целта им в крайна сметка, накъде вървим?

Индивидуален случай

Аферата Бърни Меадоф – копирано от wikipedia

meadof

През 1960 г. на 22 години младият Мейдоф влага 5000 долара в първото си бизнес начинание — инвестиционна компания Bernard L. Madoff Investment Securities. За десетилетие печели множество клиенти и голямо доверие. Впуска се в инвестиционното банкиране и в началото на 90-те години на 20 век вече е един от най-уважаваните бизнесмени на Уолстрийт. Мейдоф е сред създателите на Американската фондова борса NASDAQ, занимаваща се с продажбата на ценни книжа. Мейдоф е сред 25-имата най-големи играчи на водещата световна финансова борса на Уолстрийт, като преди избухването на аферата е наричан от масмедиите „стълб на Уолстрийт“ и „пионер в електронната търговия на фондовата борса“, тъй като е един от първите в Ню Йорк, който изцяло компютризира документооборота компанията NASDAQ.

Мейдоф първоначално е член на Съвета на директорите на NASDAQ, а от началото на 1990 г. и негов председател. В допълнение към това, Мейдоф е начело и на Хедж фонда Мейдоф, който е основан през 1983 г. и е със седалище в Лондонското сити. През 1985 е един от основателите и член на Съвета на директорите на International Securities Clearing — международна компания за клиринг и безналични разплащания между фирми и държави.

Аферата, носеща неговото име, се развива като в екшън в разгара на световната финансова криза през 2008/2009 г., която удря най-вече финансите на САЩ. На 11 декември 2008 г. Бърнард Мейдоф е арестуван в Ню Йорк по обвинение, че е организирал голяма измамна схема чрез фирмата си за финансови услуги.Според обвинението общата сума, с която финансовата пирамида завлича многобройните си клиенти, възлиза на 64,8 млрд. Долара. На 29 юни 2009 г. Бърнард Мейдоф получава от федералния съдия Дени Чин присъда от 150 г. лишаване от свобода за финансова измама.

статията в Wikipedia

Скандали с Банки

Уелш Фарго – фалшиви банкови сметки

wels fargo

Септември 2016, регулатора на Федералната банка налага глоба в размер на стойност 185 млн. Долара на конкретната банка поради това, че е създавала/откривала сметки без знанието на клиентите си. В резултат милиони от нейните клиенти имали отворени сметки, кредитни карти и т.н. без да знаят за тях.

Уволнени са около 5000 от общо 256 000 служителя на банката заедно с изпълнителният и директор Джон Стъмф. Интересно е да се отбележи в случая, че раздадените бонуси в края на годината за добре свършена работа са на стойност $32 млн. Познайте от три пъти новата управа с какво ще се занимава!?

Статия в Theguardian – Wells Fargo employees say little has changed since fake accounts scandal ( Работници на Уелш Фарго споделят, че малко се е променило след скандала с фалшивите сметки ) 04.01.2019.

линк към статията

 U.S. Bancorp (NYSE: USB) пране на пари

u.s.bank-los-angeles

Февруари 2018 еквивалента на Министерство на Правосъдието обвинява банката, че нейният отдел който би трябвало да следи за пране на пари, всъщност е удостоверил няколко съмнителни плащания в периода между 2009-2014. Банката е принудена да плати $613 млн. Това само по – себе си би трябвало да ви говори достатъчно.

Австралийските банки

Пет от най – големите банки в Австралия са замесени в скандал за неправомерни такси т.е. взимали са пари за услуга която не предлагат. Сумата която би трябвало да върнат е на стойност над 1 млрд. в асвтралийски долари.

Това са само три от много подобни случаи. Обърнете внимание тук не говорим за едно лице, което на своя глава е решило да припечели пари. Говорим за система/група от лица, които лъжат най – откровено, говорим за банки и финансови институции които правят всичко в името на печалбата и нейното максимилизиране. Това е модел на управление, не са частни случаи.

Във ваш интерес ли е? Накъде смятате, че вървим, какво ни очаква?

 

Мисълта ражда идеи!

Идеята е вечна!

Нека мисълта бъде с Теб!

 

cropped-nines.png