Вярата, религията и Йешуа

Ние си знаем по рождение!?

 

shutterstock_477330445

Както вече съм писал Истината може да бъде и е “разтегливо” понятие. Всеки може да си я тълкува така както му е удобно. Това важи и за вас, тези които сте посетили и четете настоящето писание. Ако вие сте следили дори няколко от моите писания бихте знаели че аз лично разглеждам Религията като Начин на Живот, ни повече ни по – малко. От моя гледна точка (без да искам да повярвате в нея, а просто да започнете да гледате критично на нещата) всяко друго нещо и описание би било илюзорно, наивно и лицемерно най – вече.

Дали смятам себе си за “познавач” на Библията, ни най – малко. Аз разглеждам отделни пасажи от нея и просто давам различна гледна точка. Дали смятам, че Вярата (Класическата в Бог) е движеща сила, ни най – малко, от моя гледна точка, всеки вярва в нещо, примерно Демокрацията, парите, властта, развлечението. Липсата на вяра в Бог, правили те Невярващ, не, правите друговерец. Дори да не вярваш в нищо в крайна сметка вярваш в това да не вярваш и това е твоят начин да разглеждаш, дори и странно, но все пак, разглеждаш Живота.

Моите писания нямат за цел да покажат един свят без Бог, напротив! Имат само и единствено за цел да зададат въпроси преди всичко, макар и понякога да твърдя неща. В настоящето писание ще твърдя някой неща и ще продължа да твърдя и в следващи, някои истини, но при всяко положение няма да твърдя всичко и да налагам мнение, обаче в случаите където мога да докажа с текст/ текстове, някакво твърдение, то ще покажа текста/ текстовете. Би трябвало да уточня! Ако аз трябва да напиша в това писание всичко, което ми се иска то няма да ми стигне месец да го напиша ако пиша всеки ден по цял ден. Виждате ли, да твърдиш, защото аз го твърдя, че Религията е начин на Живот, то ти описваш живота, не просто някакъв текст, а по скоро всичко извън текста, без значение коя книга ще хванеш.

Най – голямата истина за нашият Живот е, че ние сме Смъртни, тя е наш неизменен гост, може да е днес, утре или след 10-т години, но тя ще дойде при всеки един от нас. Няма книга написана до днес, която да може да оспори тази Истина, дори напротив, всяка книга без значение каква е, роман, проза, религиозна и т.н. която да не говори, описва тази истина за нас като Творение. В този смисъл, ако следвате мисълта ми, за мен лично, всяка книга без значение каква е ми дава доказателство за нещо Повече, лично на мен ми говори за съществуването на Някой, този Някой религиозните доктрини в пълният им спектър наричат Бог. Нещо повече, всяка книга под някаква форма описва неща от живота! Всяка книга описва нещо от сорта, човек се родил, ходил по земята, видял нещо и когато му дойде времето починал. Всяка книга поотделно описва нещо подобно. Възможен, обърнете внимание, възможен извод! Ако приема, че Бог е създал всичко, а аз го приемам като вероятност, вярвам в това. То не излизали, че всяко нещо в природата, живота, книгите, описва под някаква форма именно Него? Не излизали, че всяка интерпретация, която аз се опитам да направя, всъщност не е опит да разбера “Неговите Пътища” от там и Него Самият? Не излизали така че всъщност ако аз разбера как е устроен животът там навън, далеч от книгите аз ще разбера повече за Него, отколкото ако чета книги? Ще кажете не е вярно, ами вярно е, защото Той е сътворил всичко или е разрешил да бъде сътворено, а книгите са от човека. Доколкото съм наясно с религиозните текстове, единствено 10-те Божи заповеди са написани от Неговата ръка, всичко друго са видения или чути неща от хора, което автоматично може да наведе на мисълта, че колкото и добре да са написани, то човекът може да си е до сложил от него си.

Друга голяма истина е, Всяко нещо си има цена. Вярвайте, не вярвайте, всяко нещо в този живот си има цена, просто не всичко се плаща с монети или пари, а винаги с време, вяра, знание, познание, търпение и т.н. Ще искате пример. Нека предположим, че искате да станете учител по български език!? Не трябва ли да отидете в Университет, където да се учите примерно 4-ри години, за да ви дадат право и документ, че сте годни. Това не е ли вид плащане? Искате ябълка да ядете. Не трябва ли да си посеете ябълка и да я отгледате, да се грижите за нея докато не даде плод. Не е ли така с всяко нещо, това не е ли цена?

Вероятно ще сте прави, ако кажете, че не познавам Библията като вас.Да аз разглеждам отделни текстове само да покажа, че е възможна различна интерпретация. Но ако сте прочели и разбрали горе написаното, то вие познавате ли религията, не книгите, не догмите, каноните, а Религията? Аз знам повече за религията от вас всички взети заедно и да, това е повече от вероятно. Вас са ви научили, че вярата е едва ли не единствената основа без която не може която и да е религиозна форма. Едва ли не вярата е всичко! Нека ви направя интерпретация и разкажа за моето лично виждане по въпроса с хипотетичен пример. Нека предположим, че имате приятел и той ви разказва за трето лице, примерно Иван от село Стърчипишка Ямболско, имал съм подобен пример в живота си. Аз мога да ПОВЯРВАМ, че такова лице съществува на такова място. Знание, ще бъде когато приятелят ми го покаже на снимка или нещо с което на мен да ми стане ясно, че не ме лъже. ЗНАНИЕТО не е ли повече от вярата? Какво би се получило, чисто хипотетично, ако ме запознае с Иван от Стърчипишка. Вече ще познавам Иван от Ямболско! ПОЗНАНИЕТО не е ли повече от знанието!? Ето това драги ми е разликата между нас, не текста и интерпретацията, а Отношението към религията. За мен тя е начин на живот, не сляпа вяра в текст или в това което някой проповедник би казал. За мен това как живея е начин да покажа на Бог от религиозните текстове, че аз съм достоен за него, че Той е всичко за мен и всичко друго няма значение. Обърнете внимание, аз не се боря да вляза в Рая или нещо подобно, както и не търся някаква угода, само и единствено, този който е Бог да ме познае като Негов си, Свой. Душата ми това иска, сърцето ми това говори, а главата ми за това мисли и описва, не просто да интерпретира някакъв текст от някаква книга.

Знаете ли как е наречен човека след като е бил създаден, наречен е с дума която означава Забравящ. Няма да влизам в подробности, но в бъдеще време ще ви го опиша и този момент и за думата и кой я използва. Въпросът е в това защо е използвана тази дума, нима човекът не е забравящ, ако е такъв може би книгата играе само и единствено роля да напомни нещо, което сме забравили!? Може би е така, може би не, вие си решете.

Ще кажете имам и друга цел, да прави сте. Религиите в този си вид, религиите не в ед.ч., а всичките вкупом, те са бичът на съвременното общество. Причината за разпадът и дори за всяко зло, което се шири без значение от каква гледна точка, те са заболяване от което трябва да се отървем рано или късно. Всичките те вкупом, днес, не вчера, казват, че знаят Истината, те са Спасението. Ако беше така, колко деноминации има в Християнството, в Исляма при Евреите. Нима всичките поотделно знаят истината? Нима всичките са носители на правдата? Няма ли да е вярно твърдението, че или всички знаят част от истината или никой не я знае! По важното е, че всички твърдят как са единствени. Това не е ли лицемерие? Хората се разделят на база своето лично Его, нищо повече! След като починем всеки един от нас поотделно, повтарям, поотделно ще бъде съден и неговото място ще се определи не на база в какво вярва, а по неговите постъпки. Вие може да говорите много, да знаете религиозните текстове наизуст, но постъпките ви са това което ви определя какъв човек сте в крайна сметка. Приемете го, това е факт, не сте спасени само защото, някой си бил изкупил вашите грехове.

Като заговорих за този който изкупил грехове, последната ми статия имаше само няколко коментара. На мен ми бе интересно, разбира се, но писаха само как не съм знаел Библията, коментар за текстовете или контра текстове, нямаше. Имаше един, но той е странен, как Бог изпратил единородният си син на Земята. Как да коментираш нещо подобно, все още в Библията целият еврейски народ е наричан Божият Народ, пак според Библията, Бог ги е наричал Моят Народ, кой друг може да каже нещо подобно, кой друг народ?

Имаше коментар от господин който явно е завършил семинарията, ето и коментара:

Явно както и автора на статията не познавате Библията и правите грешни изявления и изводи почиващи на това ви незнание. И на български език се пише на кирилица!”

Естествено, реших, че е добре да науча нещо ново и да ме светнат каква е Истината? Отговорих:

Може би Знанието идва при тези, които познават българският език, а не си въобразяват, че говорят/пишат правилно. Второ, статията е с различна гледна точка, няма за цел да твърди нещо, по- скоро има за цел да сподели вашето кухо изражение и разбиране! Защото, колкото и да не познавам Библията Знам, че така нареченият Исус не е Грък. Вие всичките с познанието си, това е гръцко име, а той е бил и все още е Еврейн. Мария не го е родила с това име. Това име няма нищо общо като произношение с това, което тя му е дала. Знаещи! ПФ.”

Ще кажете грубичък съм, важното в случая е, че трябваше да ме сложат на мястото ми. Както се казва “трай моме за хубост”. Все пак това е някой с “дълбоки” познания по текстовете и Истината. Това е неговият отговор:

името Иисус идва от древноеврейското Йешуа. Както при над гръцкото Иоан се изговаря Иван. Смятам тези заяждания за излишни. Който каквото търси ще го намери. Ако няйой търси Бог ще го намери. Ако търси оправдания и извинения, ще ги намери. Да пипеш върху книга с която не си запознат е най- малкото наивно.

Ще кажете прекрасно обоснование, ще кажете това е чистата истина!? Както се казва, Намерих си майстора. Все пак е явно, че той познава Библията по – добре от мен, би трябвало да е по – наясно, разбира се!? Всъщност показва колко са Лицемерни! Ето моят отговор.:

Благодаря ти! Точно така е, значи знаеш името, ама те е срам да го произнесеш!? Щото Мария така го е кръстила! В Септугианта са го превели буква по буква и се е получило ИСУ.”

След моя коментар, както се казва, Падна му батерията на телефона, токът в апартамента/къщата, спря. Нима не е прав Пайсии като е писал “Защо се срамиш да се наречеш българин”. Та и аз да попитам, след като знаете името на Богът си, защо не го използвате? Нима не ви е срам? Откога се превеждат имена? Едно е да го именуваш приблизително по звучене, съвсем друго е да го преведеш буква по буква, както са направили “знаещите”. Вие ми кажете, къде е Йешуа, къде е Исус? Близки са по звучене, нали? Ще кажете това не е важно? От изключителна важност е. Йешуа означава – Бог спасява, Исус аз лично не знам, светнете ме вие.

Второ нима това не показва отношението към религията. Вземете от предните ми статии, най – голямата заповед според Христос, а именно, да обичате Бог със цялото си сърце и душа и колкото ви е възможно. Както и думите му (преразказвам) “ако обичаш повече от мен, майка си, баща си и децата си то не ме заслужаваш”. Какво ще излезе, нима не е лицемерие? Нима вие наричате децата си с други имена, а не с тези с които сте ги кръстили? Нима тези свещенници, всичките вкупом, не просто българските, а всичките вкупом и мюсулмани, всичките не са лицемери в крайна сметка, променяйки имена само за да са по някакъв начин в тяхна угода.

Бог е Един! Той не разделя хората, хората сами се разделят!

Дерзайте, Приятен празник

Мисълта ражда Идеи!

Идеята е Вечна!

Нека мисълта бъде с Теб!

 

cropped-nines.pngCategories: Бог и Човекът

Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: