Нейл деГрас Тайсън и туитът

 

Въпросът, как ние като индивиди възприемаме реалността, вероятно е също толкова значим, колкото през Античността? Надявам се, да не звучи като констатация, а само като повод да се замислим, дали е така. В научните среди, се предполага, че именно тогава се дава началото на философско-научните наблюдения върху живота като цяло. Да, има и по – ранни писания по въпроса, но от модерната наука по – скоро се разглеждат като епоси т.е. митове и легенди, приказки за пораснали деца.

Тези дни, както обикновено, гледах много и различни клипове в Ютюб, както обикновено, на много и различни теми. Използвам ги най – вече като различна гледна точка, която да ми помогне да “формулирам” именно реалността и как я възприемаме. Може би е твърде силно казано, но от моя гледна точка е именно така. Предполагам не съм споделял, но макар темите да изглеждат разпокъсани, различни и привидно несвързани една с друга, то от моя гледна точка не е така. Преди около два месеца, започнах да пиша книга на тема “Разпад на Обществото”, към настоящият момент, не я пиша, защото съм започнал втора книга със заглавие “Гад Пророка”. Така или иначе мнението ми по въпроса в обобщен вариант може да го намерите в статията ‘Свят без религия’ от преди около две седмици. Смятам, че е добър опит да опиша какво смятам. Предполагам разбирате колко ще е трудно да я напиша, особено ако вземете в предвид, че вътре ще има и вероятните развръзки на така нареченият от мен “Разпад”.

Един от каналите, които следвам в “Тубата’ е този на Джими Дор “Шоу”, който е комик и разглежда политически теми свързани със САЩ и манипулацията, “лъжите” на масс медиите. Тази седмица за много кратко обсъждаха един туит на Нейл деГрас Тайсън, а именно:

Capture

Вселената е сляпа за нашата скръб/нещастие и е безразлична за болката ни. Приятен ден!”

За тези които не знаят кой е Нейл деГрас Тайсън. Той е американски астрофизик , автор и научен коментатор. Директор на планетариума Хейдън, научен сътрудник в Американския музей по естествена история. От 2006 до 2011 г. е

домакин на образователно шоу по Nova – ScienceNow, на PBS. През 2014 започва нова телевизионно предаване наречено Cosmos: A Spacetime Odyssey. Или по накратко, приемете, че той е “Някой” в научните среди, като “капацитет” и едва ли не лице на модерната наука.

В предаването на Джими Дор, зададоха въпрос: “Виждате ли грешка в туита?” Предполагам както повечето хора, по – скоро се съгласих с него, отколкото да намеря някакво противоречие. Звучи логично и последователно, в края на краищата на Вселената не и пука за нас!? Нека повторя, писанието има за цел само да си зададем въпроса: “Как възприемаме реалността?” т.е. всеки може да си направи заключение сам за себе си.

Малко след това показаха туит на Норм Макдоналд -комик, с отговор към г-н деГрас:

1CAPTURE

Нейл, имаш логическа грешка в малкият ти афоризъм и изглежда не е малка. След като ти и аз сме част от Вселената, тогава ние също ще бъдем безразлични и слепи. Вероятно забравяш, Нейл, че ние не превъзхождаме Вселената, но по скоро сме частица от нея. Прекрасен ден, наистина”

51249

Някак е лесно да възприемем идеята, че Вселената е “нещо”, което ние не контролираме и по – скоро нямаме контрол над живота си, което е вярно, но също така и е вярно, че ние можем да подадем ръка на хора изпаднали в трудна ситуация и да поемем отговорност, вярно е също така, че ние самите сме си “строители” на нашият живот! Някак много “просветени” хора се “пръкнаха”, не мислите ли? Не е ли време да започнем да се вглеждаме в огледалото по – често, вместо да твърдим неща, без да сме сигурни в тях.

Пътят към непознатото, не започва с крачка!

Да си зададеш въпрос, е стимул!

Стимулът за нещо ново, започва от Огледалото!

 

cropped-nines.pngCategories: Бог и Човекът, История и факти, разкази

Tags:

1 reply

  1. Хареса ми статията. Надявам се много от прочелите я да бъдат докоснати и да погледнат себе си обръщайки се навътре и да творят реалност, която ще изградят вътре в себе си. Ние сме творци на реалността такава каквато я създаваме и тя се проявява навън.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: