Библейски текстове – част 3

Надявам се това е добре познат текст!

kkakjs

Целта на статията е да ви запознае с библейски текст и да ви даде интерпретация, която вероятно не сте чували/чели досега. Статията няма за цел да обиди някого личностно или институционално.

За тези които не знаят тази глава е наречена Химн на Любовта

Първо послание на Павел до Коринтяни

ГЛАВА 13.

1. Да говоря всички езици човешки и дори ангелски, щом любов нямам, ще бъда мед, що звънти, или кимвал, що звека.
2. Да имам пророчески дар и да зная всички тайни, да имам пълно знание за всички неща и такава силна вяра, че да мога и планини да преместям, – щом любов нямам, нищо не съм.
3. И да раздам всичкия си имот, да предам и тялото си на изгаряне, – щом любов нямам, нищо ме не ползува.
4. Любовта е дълготърпелива, пълна с благост, любовта не завижда, любовта се не превъзнася, не се гордее,
5. не безчинствува, не дири своето, не се сърди, зло не мисли,
6. на неправда се не радва, а се радва на истина;
7. всичко извинява, на всичко вярва, на всичко се надява, всичко претърпява.
8. Любовта никога не отпада, а другите дарби, ако са пророчества, ще престанат, ако са езици, ще замлъкнат, ако са знание, ще изчезнат.
9. Защото донейде знаем и донейде пророчествуваме;
10. но, кога дойде съвършеното знание, тогава това “донейде” ще изчезне.
11. Когато бях младенец, като младенец говорех, като младенец мислех и като младенец разсъждавах; а като станах мъж, оставих младенческото.
12. Сега виждаме смътно като през огледало, а тогава – лице с лице; сега зная донейде, а тогава ще позная, както и бидох познат.
13. А сега остават тия три: вяра, надежда, любов; но по-голяма от тях е любовта.

Очевидно е, че текстът подчертан в червено има значение, нека отбележа това! Така нареченият Химн на Любовта определено е такъв, но аз имам проблем с него.

the-matrix-wallpapers-30078-6147738

Очевидно е че можем да наречем тази глава и по друг начин, например Химн на Донейде Знанието. Ако ви се струва, че прекалявам то просто прочетете отново стихове 9, 10, и 12. Дори ще ви помоля да обърнете специално внимание на текстът в 12 стих “а тогава ще позная”. Тук се говори за бъдеще време т.е. няма как да има съмнение в донейде знанието на “апостол” Павел м.н. Надявам се да разбирате, че на база този текст е възможно да се обори абсолютно цялата част от Новият Завет или по скоро тази която е написана от Павел м.н. Въпросите, които могат да бъдат зададени са толкова много, че просто не е възможно да се отговори нормално и адекватно на тях и то единствено на база този един единствен текст. Нека повторя, едва ли може да бъде оборено твърдението, че в този текст се говори за две неща, преди всичко за любовта, но и на второ място за Незнанието, съжалявам ако съм обидил някого, но това е реалността на текста.

От моя гледна точка, този текст е прекрасен и е един от малкото такива, които не са лицемерни, защото признава, че всичко онова което говорят не е “одухотворено” Свисше, а е като през “смътно огледало”. Моля имайте предвид, че всичко което се говори в модерният храм, без значение от деноминацията му и т.н. е под презумпцията “Споделиха ми Свисше”. Да не споменавам, че те говорят на база “Абсолютно” разбиране за религията. Нещо, което не е, не е било и само бъдещето ще покаже дали ще притежават.

В самият текст има още няколко момента които могат да бъдат от значение и са трудно забележими. Примерно Христос ни е дал описание на Съвършеният вярващ/ религиозен човек. Някак странно е, че в стих 3 Павел м.н някак противоречи на тези думи на Христос и то пряко. В Матей глава 19 Христос казва на един младеж, че ако иска да бъде Съвършен трябва да раздаде имота на нуждаещите се. Странно е, как именно подобни са думите на Павел в стих 3. Нека ви го споделя направо, съществуват трудове, като някои от тях са научни, които съпоставят това което е говорел Павел и това което е говорил Христос. Очевидно е, че ви го споделям за да знаете, че в крайна сметка има достатъчно места в Библията от където става ясно, че те сякаш говорят за две различни религии, в много отношения противоположни.

Църквата обича да казва “Бог е Любов”! Питам, в контекстът на “Донейде Знанието” знаят ли какво говорят? Нима Бог е само Любов, това не са ли просто красиви думи за пред очите на хората!?

Мисълта ражда Идеи!

Идеята е Вечна!

Нека мисълта бъде с Теб!

cropped-nines.pngCategories: Бог и Човекът

Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: