Codex Sinaiticus

Най – старата Библия!

St._Barnabas-Ikone

Икона на Св. Варнава с текст от Лука 10: 16-19

Codex Sinaiticus или Синайската Библия е една от уникалните Библии, антична, написана на ръка на гръцки език. Датира се към 330-360 г. сл. Хр. Счита се за един от най – добрите Гръцки текстове на Новият Завет и се разглежда от историците като съкровище.

Самата книга привлича вниманието към нея през не толкова далечната 1844 г., което би трябвало единствено да ви говори за разнообразието от подобен вид книги. Споделям ви го само и единствено за да можете да добиете представа за многообразието в текстовете с религиозно съдържание. Общо взето може да предположите, че всеки отделен Кодекс има разлика в текстовете, което само по себе си говори изключителни неща за църковната институция и нейната “крекпа, постоянна, неизменяща” се позиция. Моля обърнете внимание, не говоря за отделна църква и течение, а по – скоро за всички.

Така или инак тази книга бива “намерена” през 19 век в манастира Света Екатерина на Синайският полуостров. Голяма част от самата книга може да бъде видяна в момента в Британската Библиотека в Лондон. Част защото отделни страници и глави се намират в други части на планетата.

Синайтикус

Има си собствен сайт www.codexsinaiticus.org . От който може да разберете малко повече информация относно тази книга. Препоръчвам го на всеки един който иска да се разбере всъщност основни неща за тази книга. Още на началната страница ще видите че става въпрос на най – старата Библия, поне до момента открита, все пак никой не знае кога Ватикана ще реши да отвори библиотеката си.

Причината поради, която пиша тази статия е най – вече съдържанието на самата книга или така наречените евангелия. Защото в Кодекс Синайтикус има две такива, които не са включени в “Новите” Библии т.е. такива, които не са познати днес. Това са: Послание от Варнава/Барнабас и Херманският Пастир.

Good_shepherd_02b_close

Херманският Пастир наричан още Добрият Пастир

Питам се, как е възможно тези двете книги да липсват от Библията, която познаваме днес? Нима някога далеч назад във времето са били част от “одухотворено” познание “дадено” от Светият Дух, а в последствие се е оказало грешка? Или всичко си е работа само и единствено на човеци, борещи се за власт, манипулирайки хората, чрез текст и книга, казвайки, че са им “дадени” Свисше!?

Ако ви се поиска да проверите съдържанието на Кодекс Синайтикус то отидете на сайта: www.codexsinaiticus.org . Още в началната страници ще видите горе вдясно бутон Go To. От там ще видите съдържанието на тази Библия. Интересен факт на който няма да обърнете внимание, ако отидете на съдържанието! В тази Библия има Откровение на Йоан, интересен факт защото в Протестантската църва то влиза в канона след 15 век – споделям го по памет, може и да има малка разлика. Докато тук си го има!

Дерзайте, голяма част си е писана от хора и се преправя от хора и е поднасяно с идеята да се лъжат хора.

Мисълта ражда Идеи!

Идеята е Вечна!

Нека мисълта бъде с Теб!

cropped-nines.pngCategories: Бог и Човекът

Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: