Господният ден в Гад Пророка

Ще дойде като крадец през нощта

thief-in-the-night

Можем много да си говорим за Библията и какви текстове има в нея, но безспорно едни от най – хубавите и забележителни пророчества са свързани с така нареченият Господен Ден. Той не е описван само в Старият Завет, но дори Христос го е описвал в няколко притчи заедно с Царството Господно.

Исая глава 2

2. И ето, в последните дни планината на дома Господен ще бъде поставена начело на планините и ще се възвиси над хълмовете, и ще потекат към нея всички народи.

Иезекиил глава 30

3. Защото близък е денят, да, близък е денят Господен, ден мрачен; часът на народите иде.

Софония глава 1

14. Близо е великият ден Господен, близо – и твърде бърза: вече се чува гласът на деня Господен. Горчиво ще завика тогава и най-храбрият!
15. Ден на гняв е тоя ден, ден на скръб и на теснотия, ден на опустошение и разорение, ден на тъма и на мрак, ден на облак и на мъгла,

Обикновено се разглежда като нещо положително, но до голяма степен това не е така. Разбира се зависи от каква гледна точка ще го погледнете, но при всяко положение има две страни на монетата. Тази на тези който ще бъдат “пожалени” и на онези които ще бъдат “наказани”.

Може да се каже, че до голяма степен това е тема табу, защото, кой храм би проповядвал, че ще има хора които ще бъдат наказани и за тях няма да има спасение. Обикновено се говори обратното, кои ще бъдат спасени, като се подразбира, че всички, които не са част от конкретното религиозно движение би трябвало да бъдат “наказани”. Ако говорим обаче за Християнството може да се срещне и друг вариант на гледна точка на това как всички независимо от християнската деноминация биха били спасени. Нещо, което според мен граничи, а защо не и да е отвъд границите на Абсурда. Вероятно най – крайният вариант е този в който се твърди, че е достатъчно да си покръстен и това само по себе си те прави “Спасен”. В този ред на мисли е лесно да оправдаем дори Хитлер и всеки един който си пожелаем.

Темата е доста обширна, както и количеството текстове в Библията са изключително много. До голяма степен смисълът на Библията се базира на Царството Господно и Господният ден. Ето един текст който не е от Библията:

Глава 2 от книгата на Гад Пророка:

4. Така каза Бог, който седи и обитава над херуфимите: “Дай, дай, дай, извади, извади, извади Моето семе, което аз посях в теб, защото времето на семето дойде.

5. Ето още малко и аз ще събера Моето семе от Моето гумно.

6. И гумното ще бъде свято; там няма да бъде намерено вече нечисто зърно.

7. Преди тези дни Моето семе беше примесено с леща, ечемик, боб, кратуни и къклица.

8. В края на дните сеяча ще бъде истинен и зърното/семето ще бъде истинно и от него/семето земята ще бъде благословена.

Приликата в текстовете с Библията е очевидна на пръв поглед. Вероятно е възможно да кажем и че са от една и съща културна традиция дори, ако погледнем какво говори Христос в Матей глава 13:

37. А Той им отговори и рече: сеячът на доброто семе е Син Човеческий;
38. нивата е тоя свят; доброто семе, това са синовете на царството, а плевелите – синовете на лукавия;
39. врагът пък, който ги пося, е дяволът; жетвата е свършекът на века, а жетварите са Ангелите.
40. И тъй, както събират плевелите и ги изгарят в огън, тъй ще бъде и при свършека на тоя век:
41. ще изпрати Син Човеческий Ангелите Си, и ще съберат от царството Му всички съблазни и ония, които вършат беззаконие,
42. и ще ги хвърлят в огнената пещ; там ще бъде плач и скърцане със зъби;

The-Last-Supper-large

Когато се четат и подобни текстове е добра идея да се има предвид, че това не са само християнски текстове, дори нещо повече, не са подкрепяни само от християни. Идеята, че само християни ще бъдат в рая винaги е била абсурдна, дори намекът за нея е абсурден. Да се говорят подобни неща довежда до това едни хора да се разглеждат като „Над хора“, а други да са под. Едва ли има религия, която само по себе си да е над друга. Безспорното е че Сам Бог и неговият Месия имат Правото и Истината, всички други си говорят.

Мисълта ражда Идеи!

Идеята е Вечна!

Нека мисълта бъде с Теб!

cropped-nines.pngCategories: Бог и Човекът

Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: