Животът тук и сега, илюзия или реалност

Надявам се, коледно – новогодишните празници са върнали “позитивната” енергия във вас и сте готови да достигате нови висини в животът си!

Cage_by_parablev

Вероятно няма да излъжа ако кажа, че един от най – важните въпроси пред нас е свързан с това как ние възприемаме реалността? Дори ако искате, какъв е смисълът на човешкият живот, но това е тема която смятам само да загатна, не смятам да я коментирам изцяло.

От моя гледна точка нещата са лесни и напълно разбираеми, в този живот тя, реалността, е илюзорна, като дори мога да кажа, че до голяма степен е нищо струваща. Повечето хора ми се струва, че приемат нещата от друга гледна точка. На пръв поглед изглежда, че се взимат много на сериозно с “вярата си”. Те са изключителни, техният живот е тук и сега и само това има значение.

Един осмислен живот според нормалният средностатистически хуманоид се олицетворява от банковaта му сметка, социалното му положение и други такива! Трябва да споделя, това мнение се споделя и от така наречените вярващи хора. Прокламират се идеи според които ако си част от конкретна група вярващи то ти ще намериш щастието, защото си носител на Вселенско познание! За да съм пределно ясен, за много голямата част от хората, смисленият живот се определя от постиженията на конкретният индивид тук и сега, като в това число се включват дори и така наречените вярващи.

full-moon-gemini-2017-reality-versus-illusion-900x675

Нека ви го споделя направо, ако вие сте от така наречените “вярващи” и имате подобно отношение към проблема, то тогава Вие не сте вярващ, а нещо друго! Тази статия е за всички онези, които празнословят с така наречената си вяра. Ако вие разбирате религиозните текстове, като и не е задължително Духове да ви говорят и да ви споделят истини, то знаете, не вярвате, а знаете, че в този си живот вие правите добри дела не защото тук ще добиете Нещо, а напротив. Преди всичко ще вземете в следващият си живот т.е. след смъртта си. Един вярващ знае, че доброто му дело е още една тухла на къщата му в другият живот т.е. колкото повече добри дела правите, толкова по – голяма къща ще имате.

Не се чувствам длъжен да го обяснявам, ако това не можете да разберете то по – добре не четете, защото следващите редове имат за цел само да покажат грешните интерпретации на религиозни текстове на почти всички религиозни доктрини. Всъщност истината е, че разбирайки нещата в дълбочина, на всички доктрини.

Преди да наблегна на религиозни текстове, трябва да си зададем въпроса какво е Бог? Това се явява един от най – важните въпроси, защото на неговият отговор всяка интерпретация може да бъде доказана и обратно пропорционално, напълно оборена. В обичайната си трактовка, Бог е същество с неограничена сила, Той е Създателя, Всезнаещият, Вечноживият и така нататък. Подобен вид определение за Него е добре известна и напълно понятна.

Йоан 16

7. Аз обаче ви казвам истината: за вас е по-добре Аз да си замина; защото, ако не замина, Утешителят няма да дойде при вас; ако ли замина, ще ви Го пратя;
8. и Той, като дойде, ще изобличи света за грях, за правда и за съд:
9. за грях, че не вярват в Мене;
10. за правда, че Аз отивам при Отца Си, и няма вече да Ме видите;
11. а за съд, че князът на тоя свят е осъден.

Каква е нашата реалност? Ако един човек е “постигнал” някакво положение, то това което има, му е дадено от Бог или е възможно някой друг всъщност да е в основата на неговото Имане? Кой е князът на този Свят и какви права има той спрямо човекът?

Лука 4

1. Иисус, изпълнен с Духа Светаго, върна се от Иордан , и поведен беше от Духа в пустинята;
2. там Той биде изкушаван четирийсет дена от дявола, и нищо не яде през тия дни; а като се изминаха те, най-сетне огладня.
3. И рече Му дяволът: ако си Син Божий, кажи на тоя камък да стане хляб.
4. А Иисус му отговори и рече: писано е, че не само с хляб ще живее човек, но с всяко слово Божие.
5. И като Го възведе на висока планина, дяволът Му показа всички царства на вселената в един миг време.
6. И рече Му дяволът: Тебе ще дам властта над всички тия царства и славата им, понеже тя е мене предадена, и аз я давам, комуто искам;
7. ако, прочее, ми се поклониш, всичко ще бъде Твое.
8. Иисус му отговори и рече: махни се от Мене, сатана! защото писано е: “Господу, Богу твоему се покланяй, и Нему едному служи”.
9. И заведе Го в Иерусалим , постави Го на храмовата стряха и Му рече: ако си Син Божий, хвърли се оттук долу;
10. защото писано е: “на Ангелите Си ще заповяда за Тебе да Те запазят;
11. и на ръце ще Те понесат, да не би някак да препънеш о камък ногата Си”.
12. Иисус му отговори и рече: казано е: “няма да изкусиш Господа, Бога твоего”.
13. И като свърши всички изкушения, дяволът отстъпи от Него до някое време.

Първо нека отбележа, че идеята за човешкото в Христос не е нова, напротив, самата църква приема божественото в него няколко столетия след неговото прибиваване на Земята. Не за това аз пиша днес. Дори да взема Христос за Бог, обърнете внимание, Сатаната, Дяволът има право да го изкушава: “понеже тя е мене предадена, и аз я давам, комуто искам;”. Ако взема определението за Бог, без значение, какво ще е то, излиза някак иронично, че на Дяволът са му дадени малко повече “Права”.

От друга страна можем да приемем, че изкушението е към човек, което може да ни даде и насока спрямо основният ни въпрос. Каква е реалността на нашият живот? Реалността е илюзия в този ни живот, който е временен и водещ към същинска Реалност.

Реалността е илюзия, защото ако вземете този текст за истина, излиза, че всъщност не всичко, което са ви казали е истина. Идеята за един свят в който Вие бивате изпитвани, така както Христос, бива една логична идея. Естествено, това разбиране може да бъде прието, само и единствено ако смятате Библията за достатъчно Истинна, ако не, то поне отделни части от нея.

Една такава идея, може да доведе до друга в която не е задължително Бог да ви обича, а напротив! В крайна сметка всичките говорят че притежават нещо, над което нямат власт. Съжалявам да ви го споделя, но вие не притежавате божията любов, сам Бог я притежава и някак ми е логично да вярвам, че Той може да я даде на когото си поиска. Сам Той определя кой му се нрави и кой не, това не зависи от вашите лични желания или от нравствени учители, пророци, свещеници, пастори и папи. Ходенето на църква или в някакъв храм, няма да ви помогне.

Тази статия е провокирана от честите ми дебати по темата. Неприятно ми е да виждам ежедневното лицемерие на множество хора, твърдейки че вярата им дава покой, щастие и тем подобни глупости. Толкова сте вярващи че като погледна калта на улицата и разбирам колко сте чисти всъщност. Ние и нашият живот са олицетворение на това което знаем и можем. Това, че някои хора са се добили с “Нещо” – пари, власт, къщи, известност и т.н., не ги прави специални, напротив. Божията любов се среща в бедните домове, не в богатите – няма да споря или да ви вадя текстове.

Как разбирате кой е божи човек в крайна сметка? Дали това ще е този който кара лъскава кола или този който помага на човек в беда? Примерът не е добър и едва ли важи за всеки случай, но делата са по – важни от приказките, а днешните вярващи са преди всичко говорещи, не са действащи.

god is love

Надявам се сте си изкарали приятно коледните празници. Предполагам на Бъдни вечер излъгахте детето си, че някакъв белобрад старец му е дал подарък. Предполагам също така, не сте му споделили че Бог ви е помогнал през годината да изкарате насъщният, че на него дължите и малкото което притежавате. Ако това е така, радвайте се, че детето ви е малко и не разбира, защото ако това не бе така, то може да си помисли че не го обичате, все пак не вие, а незнаен Старец му дава подоръци и го обича повече от колкото вие, а идеята, че Бог му е дал, уф направо не ми се мисли. Все пак детето трябва да се радва, аз си говоря само споко, Той, Бог ви обича! Дерзайте с Новата Година, защото леглото ви е постлано в лъжи, храната с лицемерие, а вярата с фалшива надежда. Споко, Бог ви обича, заради очите ви, защото друго не виждам да имате.

999

Вас ви лъжат, че Той, Бог ви обича! Ако обичаш някого, не правиш ли нещо за него ежедневно? Ако Той обичаше хората, то тогава какво е обяснението за този “Мирен” Свят? Мога да повярвам, че “гледат” на нас като на Луди, не като на мирни вярващи. Мога също така лесно да приема, че вие обичате децата си, защото вярвам, че всеки ден правите нещо за тях. В този ред на мисли не мога да приема, че вие всеки ден правите нещо за Него, така както за децата си? Отговорете си самички, защо Той да ви обича, ако вие не правите нищо за Него? Ако вие не правите нищо за Него, остават молитвите и очите ви! Ако взема молитвите ви за приказки, каквито са, то остават очите ви. Молитвата ви е начин да “говорите, свържете” с Него, но е сигурно и че в 99% е едностранчиво. Отговорете си на следният въпрос, кое е логичното? Ако вие се молите често, това е символ на вашата принадлежност, нали? Как Той, Бог може да докаже вашата така наречена принадлежност, само чрез молитвите ви, или ще ви Изпита някак? Виждате ли според вашите религиозни водачи, Той ви обича, стига да се покаяте, покръстите и тем подобни, но замислете се, ако Той ви изпита дали Вие го обичате? Какъв ще е отговорът? Ако ви кажа, че ще получите реципрочно на този отговор, не е ли логично, както вие се отнасяте към Него и Той така към вас или Той няма това право? Именно поради това ви лъжат, животът сам по себе си е изпитание, Вие би трябвало да докажете любовта си, чак след това Той ще реши дали Вие заслужавате нещо, дотогава сте просто едни говорещи човечета.

Понеже ще има хора, казващи, че е изсмукано от пръстите ми, моля дайте ми отговор на един въпрос. Откъде е следният текст?

Водата от която аз пия,

не е като водата от която вие пиете.

Защото за нея се грижат много повече

и се намира високо в планината.

Колкото слиза по надолу по склона,

толкова повече се зацапва.

Защото аз пия от самия Извор,

а вие не пиете!

Мисълта ражда Идеи!

Идеята е Вечна!

Нека мисълта бъде с Теб!

 

cropped-nines.pngCategories: Бог и Човекът

Tags: , ,

3 replies

  1. Браво, Дидо,чета ти всяка статия, и тази е изключителна. Имам удоволствието да напиша коментар. Надявам се повече читатели да разберат твоите послания. Продължавай в същия дух.

    Liked by 1 person

  2. Дидо целият ни живот е информация ,от раждането до напускане на тялото ни.От това дали ще я приемем или отхвърлим носи след себе си последствията в нашия временен тук на земята живот ,ако имаме или нямаме надежда и по-нататък.С уважение .Милтон

    Liked by 1 person

  3. Празни брътвежи. Много смело този умник може да докаже думите си, като прекрачи балкона и докаже че всичко е илюзия…

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: